Blog

Az OSB lap felületkezelése

2018.01.29 14:19

Az OSB lapok igen dekoratív, irányított szálelrendezésű lapok, melyek ragasztással készülnek. Az OSB lapokat az építőipar számos területén előszeretettel használják, úgy kültéren, mind beltéren. Leggyakrabban könnyűszerkezetes házak építéséhez választják ezt az anyagot, de belső burkoláshoz és tetőszerkezetek fedéséhez is ideális. A lapok azonban speciális felületi kezelést is kívánnak, legyen szó akár festésről akár ragasztásról.

A Magyarországon kapható OSB lapok nagyrésze impregnált és ellenálló a vízzel, a nedvességgel szemben, viszont az impregnáltság azt eredményezi, hogy festéskor és ragasztáskor a hagyományostól eltérő módszereket kell alkalmazni.

Kültéri vagy fokozott nedvességnek kitett helyszínen való használat esetén azért van szükség felszíni kezelésre, mert a táblák oldalain keresztül bejuthat a csapadék az OSB lapok belsejébe, az anyag rostjai elkülönülhetnek, ez pedig tönkreteszi a felületet. Festés előtt lényeges kiküszöbölni ezt a hibát. Erre a gondra jó megoldást jelenthet például az akril latex festés, amely beszivárog a résekbe és elzárja azokat. De a glettelő anyag használata is perspektíva lehet, amennyiben nem jelent problémát hogy a végeredmény enyhén matt színű lesz. Bármelyik variációt választjuk, arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy az összes oldalt kenjük le, és várjuk meg, amíg teljesen megszárad a felület. Ha az alapozás színe különbözik a véglegestől, akkor fedjük le az alapozó réteget olaj bázisú színező festékkel. Az időjárás viszontagságai ellen védhetjük az OSB lapokat emulziós parafinbevonattal vagy lakkbenzines festékkel is. A felület bevonása előtt, mindenképpen tisztítsuk meg azt alaposan a portól és a különböző zsíradékoktól, mert csak így lehetséges tartósan is minőségi eredményt elérni.

Ha beltéri felhasználásra kerül sor, akkor könnyebb a feladat, hiszen az OSB lap előnyös tulajdonságainak köszönhetően már eleve ellenálló a környezeti hatásokkal szemben, ezért ilyenkor egy lakkréteg is elegendő. Elsősorban az oldószeres, poliuretán bázisú UV védelemmel ellátott lakkokat vagy lazúrokat érdemes használni, mert ezekkel egyrészt megőrizhetjük a dekoratív, természetes látványt, másrészt védhetjük is az anyagot. Az anyag esztétikus megjelenése miatt, csak a legritkább esetben szokott felmerülni az az igény, hogy teljesen egyöntetűen átszínezzük, valamilyen egyszínű festékkel vonjuk be. Ha valamilyen okból kifolyólag mégis erre kerül sor, akkor használjunk vízes hígítású univerzális festékekeket.

A festéshez hasonlóan a ragasztás is speciális módon történik az OSB lapok esetében, főleg akkor lényeges ez, ha könnyűszerkezetes faházak külső burkolataiként szeretnénk használni őket. Az OSB lapra ugyanis nem lehet a hagyományos módon, zsákos polisztirol ragasztóval rögzíteni a hungarocell lapokat, ezért magasabb diszperzió tartalmú, speciális anyagot kell használni. Annak érdekében, hogy a későbbiekben az esetleges repedések és mozgások ne okozzanak gondot, ajánlott a lapok dűbellel történő további rögzítése.

Bár az OSB alapozása, festése és ragasztása külön odafigyelést igényel, mégis megéri a ráfordított energiát, hiszen végeredményként dekoratív látványt és egy igazán időtálló anyagot kapunk.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay