Kapcsolat

Tel: +36-70-22-22-300


E-mail: obuda@kaplarfatelep.hu
web: www.kaplarfatelep.hu
Nyitvatartás:
Hétfő: 7.30 - 16.00
Kedd: 7.30 - 16.00
Szerda:7.30 - 16.00
Csütörtök: 7.30 - 16.00
Péntek: 7.30 - 16.00
Szombat: 7.30 - 12.00
Vasárnap: Zárva

Facebook

A Betonyp lap felhasználása

2018.01.10.

A Betonyp egy cementkötésű faforgácslap, amelyet kizárólag egészséges fenyőfa alapanyagok és vegyi anyagok hozzáadásával készítenek. A Betonyp igencsak közkedvelt alapanyag az építőiparban és a belsőépítészetben. Történetéről, a minőségi követelményekről és a fizikai jellemzőkről egy előző bejegyzésünkben már írtunk, ma a felhasználás lehetséges területeiről lesz szó részletesebben.

Mivel a cementkötésű faforgácslap rengeteg pozitív tulajdonsággal rendelkezik, ezért a felhasználási területeinek tárháza is nagy. A lapok felülete sima, színük sötétszürke. Vastagság szerint 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 24, 32, 40 mm-es változat létezik, hogy melyik a legideálisabb, azt természetesen az alapján döntsük el, hogy mihez kívánjuk használni a lapokat. 

Kültéri felhasználás

A környezeti behatásokkal és az időjárási körülményekkel szembeni ellenállásának köszönhetően alkalmas kültéri felhasználásra. Könnyen festhető, darabolható és fúrható. Segítségével kiválthatjuk a betonozást fa födém esetén. Előnye, hogy gyorsabb, könnyebb és nincs száradási idő. Mivel a nedvességet, a hideget és a fagyot is bírja az anyag, ezért jó választás lehet akár egy garázs, akár egy nyaraló vagy kerti melléképület kialakításához. De például egy régi faházat is újjá lehet varázsolni, ha beburkoljuk Betonyp lapokkal. Ugyanezen kedvező tulajdonságaiból fakad, hogy a 10-12 mm-es lap előre gyártott kerítésekhez is gyakori választás.

Beltéri felhasználás

A könnyűszerkezetes és hagyományos építőrendszerek kiegészítő panel elemeiként is funkcionálnak. Megmunkálhatóság miatt a Betonyp lapot beltérre is előszeretettel alkalmazzák, például mennyezethez a 8 mm-es, a válaszfalak és falak kialakításához pedig a 8, 10 és a 12 mm-es vastagságú lapokat szokták használni. Ütésálló és hangszigetelő tulajdonságának köszönhetően a Betonyp padlóburkolatként is megálja a helyét. 

Speciális felhasználási területek

A cementkötésű faforgácslapok igen jó tűzállósági paraméterekkel rendelkeznek, így olyan helyeken is használhatók, ahol folyamatosan magas hőmérsékletnek vannak kitéve, például a szaunában vagy tűzvédelmi ajtókhoz - az ajánlott vastagság itt 10-12 mm.

Burkolatok elkészítése

Kiváló burkolóelem, ideális homlokzatborításokhoz.

Általános érvényű szabály, hogy a hő és a nedvességtartalom által okozott lapmozgást minden szerkezet kialakításakor figyelembe kell venni. A cementkötésű forgácslapok többféleképpen rögzíthetők: dolgozhatunk pneumatikus és kézi szegezéssel, csavartszegezéssel, csavarozással és pneumatikus kapcsozással. Bármely összeépítési módot is választjuk, a rögzítés idejére a lemezek megfelelő alátámasztását biztosítani kell.

Az egyszerű megmunkálhatóságon kívül további előny, hogy az anyag környezetbarát, formaldehidet és azbesztet nem tartalmaz, valamint igény esetén újrahasznosítható.

vissza