Új jelszó kérése
 
Blog

A nútféderes OSB

2017.11.13 23:28

Előző bejegyzésünkben az OSB lapok jellemzőivel és felhasználási területeivel foglalkoztunk részletesen, most a különböző típusokról lesz szó. Megnézzük, hogy mit jelent a nútféder kifejezés, kitérünk rá, hogy miben különbözik ez a fajtája az OSB lapoknak a standardtól és áttekintjük azt is, hogy leginkább mire érdemes használni a nútféderes verziót.

Az OSB egy igencsak közkedvelt, széles körben elterjedt építőanyag. Egy három rétegű irányított forgács-elrendezésű faháncslapról van szó, melyet többnyire gyorsan növő fenyőfából és szintetikus gyantából készítenek szárítással és préseléssel. Elsősorban könnyű kezelhetősége, kedvező ára és nagyfokú teherbírása miatt választják előszeretettel. Az OSB lap számos előnyös tulajdonsággal bír, remek szilárdsági mutatói vannak, könnyedén csiszolható, festhető, vágható és legtöbb típusa ellenáll a nedvességgel szemben.

Az OSB lapok 4 fő típusa 

Az OSB 1 lapok szilárdsága és nedvesség ellenállása kicsi, elsősorban belső munkákra, barkácsolásra, bútorok készítésére és beltéri dekorációkhoz praktikus. Az OSB 2 már nagy szilárdságú, de nedvesség ellenállása kicsi. Használhatjuk belső válaszfalak, tartószerkezetek és padlók kialakításához. Az OSB 3 a legelterjedtebb típus. Ez a kategória már nagy szilárdságú és vízálló képessége is alkalmassá teszi, hogy megfelelő festéssel használják kültéren is. Építkezéseknél pedig elsősorban a tetők és a falak készítéséhez alkalmazzák. Az OSB 4 vízálló és rendkívül nagy teherbírású típus. Használt csapágyelempár, valamint erős falak és tetők kialakítására alkalmas.

Dióhéjban a nútféderről

A legnépszerűbb, OSB 3-as típusú lapoknak két formája kapható: alap vagy nútféderes kialakítás. A nútféder az asztalos szakmából származó kifejezés, jelentése horony-csap. A nútféderes lemezek oldala úgy van kialakítva, hogy jól lehessen illeszteni őket. Kisebb méretükből fakadóan könnyebben kezelhetők, mint az alap OSB lapok. Míg az standard OSB-lapok általában 2500 mm x 1250 mm-es méretűek, a nútféderes változat általában féltáblás, 2500 mm x 675 mm-es méretezéssel kapható. A kisebb méret, valamint az OSB lapok négy oldalának nútféderes kialakítása könnyebb kezelhetőséget tesz lehetővé és ugyanennek köszönhetően a hulladék mennyiséget is redukálni tudjuk. A csap-hornyos kialakítás egyrészt fokozza a stabilitást, másrészt pontosabban, résmentesen illeszthető az OSB lap. Párás helyen történő alkalmazásnál a szellőzési szempontokat is lényeges figyelembe venni, így az OSB lapokat ilyenkor megfelelő hézaggal helyezzük fel.

Milyen munkálatokhoz válasszuk inkább a nútféderes kivitelezést?

Alapvetően az anyag formatartóssága és nagy teherbírása teszi az OSB-t tökéletes választássá, ha zsindelyezésre kerül sor. Ilyenkor a gerendák felett futó lécek borításához használható a nútféderes lemez, amely kötésben fektetve javítja a szerkezet merevséget is. Erre a háncslemezfelületre pedig már bármilyen zsindelytípust rakhatunk. Ezen kívül, kiválóan használható akár téglarakásnál, akár parkettázásnál is, mivel horony vagy más néven csap alapú kötésmódra alkalmas.

Az OSB futárnál 12, 15, 18, 22 és 25 mm-es vastagságú nútféderes táblák érhetők el.

Házhoszállítás
Budapest területén 200 000 Ft vásárlás alatt: 6000 Ft
Budapest területén 200 000 Ft felett INGYENES
Magyarország területén belül:
9 990 Ft