Blog

A rétegelt lemez felületkezelése

2018.11.12 18:50

Mai bejegyzésünkben a rétegelt lemezek felületkezelésével, festésével foglalkozunk. Ez a sokrétűen felhasználható faipari alapanyag a számos jó tulajdonságának köszönheti a töretlen népszerűségét.
Ettől függetlenül, vagy épp ezért sokszor előfordul, hogy felületkezelésre szorul a rétegelt lemez. Lássuk, hogy mivel érdemes bevonni, ha úgy hozza az élet.

A legfontosabb kérdések, melyek dominálnak a faanyag színezése esetében, azok a következők:

  • Milyen minőségű az alapanyag, amit használni fogunk?
  • Hol, milyen körülmények között fogjuk használni a belőle készült tárgyat, vagy burkolatot?
  • Mi készül belőle és milyen hatásoknak lesz kitéve?

Az első és legfontosabb lépés, mindennemű felületkezelés előtt a felszín megfelelő előkészítése. Ha ez elmarad, ne is kezdjünk bele a továbbiakba, mert így már úgysem az lesz a végeredmény, amit elképzelünk.

Tehát az első lépés a felület megtisztítása. Ezt a legegyszerűbben úgy tehetjük meg, hogy zsíroldószer segítségével letisztítjuk a szennyeződéseket a festendő területről. Ha ezzel megvolnánk és megbizonyosodtunk róla, hogy a felületre maximálisan tapad a festék, akkor, de csakis akkor kezdjünk neki a felületkezelésnek.

Fontos, hogy ne keletkezzenek foltok a festett felületen. Kipróbálhatunk az előkészítés során oldható univerzális kosz gátlót és ezután használhatunk tapadó alapozót, de a sellak is jó választás lehet, ha felületkezelésről van szó. Mielőtt nekikezdünk a rétegelt lemez festésének, mindenképp érdemes tesztelni egy nem túl feltűnő területen a megfelelő felszívódást, hogy a későbbiekben ne legyen ebből problémánk. Ezt a legegyszerűbben a jól bevált teszttel tehetjük meg, amit csak keresztet vágós ragasztós tesztnek hívnak. Ha rendesen ragad, akkor le lehet alapozni a teljes felületet. Amennyiben nem tökéletes, akkor további előkészítést igényel.

Az alapozásnál a hasonló szín használata a célszerű, mivel sokkal könnyebb elérni a vágyott színt, ha nem kell több rétegben felvinni. A festéshez célszerű olaj vagy latex festéket használnunk. Ezek azért is praktikusak, mert megakadályozzák, hogy a nedvesség bejusson az esetlegesen szabadon maradt közökbe, így védve a felületet a rongálódástól.

Amennyiben kihasználnánk a kreativitásunkat, úgy mindenképp érdemes kipróbálni azt, hogy egy sötétebb alappal lekenjük a felületet, majd a teljes száradás után ragasztószalag és stencil segítségével elkészíthetjük a vágyott mintát, amihez egy világosabb színt használunk fel. Ezzel igazán egyedi és dekoratív lapot kapunk.

Termékeink között megtalálhatóak a nyír rétegelt lemezek, melyek alkalmasak szerkezeti, de dekorációs, valamint használati tárgyak felhasználására egyaránt. A bútorok, dekorációs tárgyak esetében a felületkezelés szintén nem nagy ördöngösség. Ezek esetében célszerű egy olajos alapot használni, amire a festékek többsége nagyon jól tapad. Attól függően, hogy milyen körülmények közé szánjuk, használhatunk lakkot, zománcot, sőt selyemfényű festéket is. Az előbbiek vastagabb és strapabíróbb felületet biztosítanak, de a száradási idejük is jócskán nagyobb, míg utóbbi elegánsabb, mutatósabb, de egyben természetesen drágább is.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett INGYENES
Magyarország területén belül:
9 990 Ft