Blog

A rétegelt lemez festése

2018.01.19 14:17

A rétegelt lemez egy sokoldalúan felhasználható, kiváló mechanikai tulajdonságokkal bíró alapanyag. A magas hajlítószilárdság és a rugalmassági modulusz lehetővé teszi a széleskörű alkalmazást, a rétegelt lemezt az építőiparon és a belsőépítészeten kívül sportszerek gyártásához és bútorok készítéséhez is előszeretettel alkalmazzák. Ezeken a területeken fontos a megjelenés is, így lényeges kérdés, hogy mivel érdemes színezni az anyagot.

A fa alapanyaga, minősége és a felhasználási terület természetesen befolyásoló tényező a festék választásakor. Mai bejegyzésünkben három példát tekintünk át: a faburkolat és a rétegelt lemezből készült padlózat festését, valamint adunk néhány általános tippet a lakásban található bútorok, sportszerek és dekor tárgyak színezésével kapcsolatosan.

Hogyan fessünk faburkolatot?

A faburkolat festése előtt kulcsfontosságúak a felszín-előkészítési munkálatok, melyek a felület tisztításával kezdődnek. A szoba áramtalanítása és az elektromos kimenetek lefedése után következhet a burkolattisztítás. Ehhez használhatunk zsíroldószert, amelyet először rá kell fújni a falra, majd hagyni kicsit, hogy dolgozzon, végül pedig érdemes áttörölni a felületet egy tisztító kendővel. Fontos alapfeltétel, hogy ebben a bejegyzésben bemutatott módszert, csakis olyan felületen szabad alkalmazni, amely nem volt előzetesen ólomtartalmú festékkel lefedve. Ezeket 1978-ban tiltották be, így az ezután épült házaknál ennek már kicsi a valószínűsége. Száradás után lényeges, hogy meggyőződjünk róla, hogy kellőképpen tapad-e a festék, és hogy meggátoljuk az esetlegesen keletkező foltokat. Használhatunk oldható univerzális kosz gátlót és tapadó alapozót, de a sellak is jó választás, ha felületkezelésről van szó. Festés előtt teszteljük a felszívódást, bizonyosodjunk meg róla, hogy a későbbiekben nem lesznek ezzel problémák. Ennek közismert és egyszerű módja a „keresztet vágós ragasztó teszt”, melynek lényege, hogy az alapot a burkolatra kell kenni egy 10 cm2-es négyzetben, majd egy éjszakán át száradni hagyni. Másnap egy késsel egy 3x3-as négyzetrácsot kell vágni az alapozóba, majd a bevágásokra ragasztó csíkokat helyezni. Ha a festék lejön, akkor további tisztítás szükséges, ha fennmarad, akkor az egész szobát le lehet alapozni. A tesztet érdemes több, különböző helyen is elvégezni. Az alapozásra tekinthetünk úgy, mint egy első rétegre, mely megkönnyíti festést. Célszerű alapozáskor ahhoz hasonló színt használni, mint ami az elérni kívánt szín is lesz. Az alapozás után következik a tényleges festés, amelyhez bármilyen olaj vagy latex festéket választhatunk.

Kreatív padló festés

Ha a padlónk alapja a rétegelt lemez, akkor egy kis fantáziával és némi erőfeszítéssel igazán egyedivé varázsolhatjuk. A felület tisztítása és alapozása után fessük le a rétegelt lemezeket egy egyszínű, sötét festékkel. Száradás után ragasztószalaggal maszkot készíthetünk a szegély vonal elkészítéséhez, majd egy másik, világosabb árnyalat használatával létrehozhatjuk a kívánt mintázatot stencil festősablon használatával. Végül borítsuk az egészet műgyantás fedőréteggel.

Általános tippek dekor tárgyak, bútorok és belső felületek festéséhez

Alapozáshoz fánál első rétegnek érdemes olajos alapozót használni, mert ez elzárja a felület pórusait és jól tapadó réteget ad a festéshez. Új vagy gyantás fáknál használjunk ecsettel felvihető tapaszt is, hogy a csomókból a gyanta ne szivárogjon, és ne tegye tönkre a felületet, ehhez viszont speciális alapozóra van szükség. Ha a felület nincs kitéve erős igénybevételnek, akkor fapácot is használhatunk lakk helyett, mellyel egyszerre színezhetjük és védhetjük a fát és még a textúrája is megmarad. Faanyagok festéséhez használhatunk akár zománcfestéket, akár selyemfényű festéket. A zománc előnye, hogy magasfényű, kemény réteget ad, viszont lassan szárad. A selyemfényű festék drága, de a végeredmény cserébe nagyon elegáns és látványos.


Házhozszállítás Magyarország teljes területén belül 500.000 Ft felett Díjmentes !
500.000 Ft vásárlás alatt
Magyarország teljes területén a szállítási díj 12.990 Ft

Kiscsomag szállítás: 1.590 Ft-tól. További információt itt talál.
Áraink forintban értendőek és tartalmazzák az ÁFA-t.

Gyakran ismételt kérdések

Hogyan történik az anyagok kiszállítása?

A kiszállítást cégünk saját 3,5 tonnás platós teherautóival végezzük, a szállítási címhez tartozó telephelyünkről (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas). Az egyedül érkező áruszállító kollégának a legtöbb termék esetén segítségre van szüksége a lepakoláshoz, amelyet a vevő kötelessége biztosítani.

Mennyibe kerül, és hány napos a kiszállítás?

A kiszállítás költsége maximum 12.990 Ft, de akár ingyenes is lehet! (Bővebb információ: https://osbfutar.hu/szallitas) A kiszállítás telephelyeink körzetében általában 2-5 munkanapon belül, Magyarország területén pedig 2-10 munkanapon belül történik! Az információ tájékoztatás jellegű, a kiszállítás pontos időpontjáról kollégáink emailben értesítést küldenek!

Ha nem vagyok elégedett a kiszállított anyagok minőségével, vissza tudom őket küldeni?

Igen, kérjük az áru átvételekor ellenőrizze annak minőségét, és ha nem elégedett vele, akkor hagyja a terméket a teherautón, és mi visszautaljuk a vásárlás teljes összegét!

Milyen elérhetőségeken tudok kapcsolatba lépni önökkel a rendelésemmel kapcsolatban?

Ha bármilyen kérdése van, azt a webshop@kaplarfatelep.hu email címen, vagy a 06 1 8000 456 -os webshop ügyfélszolgálati telefonszámon tudja feltenni munkaidőben!

Ha kérdésed van a rendeléssel kapcsolatban, írj vagy hívd munkaidőben szakértőnket!
„Hagyd a teherautón” garancia
Kérjük átvételkor sofőrünknél ellenőrizze az áru minőségét, és ha nem elégedett, azt nem kell átvennie, díjmentesen visszavisszük, és visszafizetjük az árát!
gpwebpay