Új jelszó kérése
 
Blog

A rétegelt lemez teherbírása

2018.07.24 17:52

A rétegelt lemez méltán népszerű alapanyag az építőiparban, a belső építészetben, sőt még a sportszerek gyártásánál is. Hogy miért ilyen közkedvelt? Ez betudható a kiemelkedő mechanikai tulajdonságainak, mivel magas teherbírásúak, rendkívüli a hajlítószilárdsága és a rugalmassági modulusz amivel rendelkezik.

Mivel a rétegelt lemez páratlan számú, 1-3 mm vastagságú falemezekből áll, amiknek a rostiránya egymáshoz képest 90 fokkal vannak elforgatva, így igazán strapabíró és tartós alapanyagot kapunk. Ezek mindegyike össze van ragasztva, ezért a többszörös préselésnek hála igazán jól bírja akár a nedves közeget is. Készülhet számos fafajtából, mint például a fenyő, nyár, nyír, bükk, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. Azt érdemes tudni, hogy a rétegelt lemez felső s alsó rétege az a borítólap, a köztük lévő a mag, vagy belső réteg, amik nem feltétlenül ugyanabból az anyagból készülnek, mint a borítólap. Jellemzően a borítólap a strapabíróbb, a mag lehet gyengébb anyagból is.

Felhasználási módjait tekintve, célszerű figyelembe venni, hogy hány rétegből áll a lemez. Ez általában lehet 3-5-7 réteg, ami puhafából készül, azt ipari célokra használják, mint például a parketta készítése. A keményfából készült rétegelt lemezeket építkezésekhez, bútorgyártáshoz használják, vagy például hajók készítéséhez.

Az egyik legnépszerűbb fajta a nyírfából készült rétegelt lemez, ami kül-, és beltéri használatra is tökéletesen megfelel, mint például a parketta vagy akár színpadok padlózatának kialakítása. Felületkezeléstől függően vízálló, mely lehetővé teszi, hogy nedves, esős helyeken is használható legyen, de nagyon fontos, hogy ebben az esetben a ragasztása is vízálló legyen. Megmunkálás tekintetében vetekszik az OSB lapokkal, de abban mindenképp nyert ügye van, hogy rendkívül jól reagál a vízre. Értjük ezalatt, hogy amikor vizet kap, a tágulása egyforma, a kiszáradása gyors és egyenletes, valamint rövid idő alatt nyeri vissza az eredeti méretét a száradás után.

Teherbírás tekintetében rendkívül erős, egy jól kiválasztott rétegelt lemez akár egy minikotró, vagy egy anyagmozgató gép tömege alatt is képes kitartani. Vastagság tekintetében is megkülönböztetünk néhányat, mint például a 9 milliméterestől kezdve akár a 30 milliméteresig. (9-12-15-18-21-24-27-30)

Mivel a piac manapság elég telített, mindenképp érdemes alkalmazkodni az igényekhez, és figyelembe venni, hogy mit keresnek speciálisan. Célszerű, ha a kínálatban megtalálható az asztalos, a járműipari, a belsőépítész és a csomagolóiparban tevékenykedő szakembereknek kellő is, mivel annál színesebb a paletta. Fontos, hogy minden területnek megvan a maga specifikációja, ezért ezeket érdemes figyelembe venni a választáskor. Mint már említettük, fontos, hogy a kültérre szánt rétegelt lemez ragasztása vízálló legyen, míg ugyanez beltérre nem igazán fontos momentum.

A rétegelt lemezeket minőségük alapján különböző osztályokba soroljuk, melyek közül az A osztály képviseli a tökéletes, dekoratív darabokat, míg a C a strapabíró, magas teherbírással rendelkezőeket. Tehát minden esetben érdemes jól megnézni a választott anyag leírását, hiszen nem mindegy, hogy mondjuk egy színpad elkészítéséhez milyen rétegelt lemezt választunk.

Házhoszállítás
Budapest területén 200 000 Ft vásárlás alatt: 6000 Ft
Budapest területén 200 000 Ft felett INGYENES
Magyarország területén belül:
9 990 Ft