Új jelszó kérése
 
Blog

Akril latex festék OSB lapra - avagy az OSB lap megmunkálhatósága

2018.09.04 17:59

Az OSB lap nagyon népszerű építőipari alapanyag. Roppant jól megmunkálható, könnyen festhető, szögezhető, vágható, fúrható, gyalulható, csiszolható vagy reszelhető.

A fentiek során minden esetben fontos a védőfelszerelés viselése, valamint a biztonsági előírások betartása. Nagyon fontos, hogy a megmunkálás során a fa apró szemcséit ne lélegezze be, valamint a fúrás és kalapálás során fontos a védőszemüveg viselése. Ezek közül is kiemelnénk a festhetőséget, ami attól függetlenül, hogy nem igazán ütközik akadályba, akkor sem a legegyszerűbb eljárás egy OSB lap esetében.

Hogy mikor érdemes festeni? Attól függően, hogy milyen környezetbe szánjuk, festhetjük védelmi, illetve dekorációs céllal egyaránt. Védelem esetén a nedvesség és az UV sugárzástól való óvás a fő cél, mivel a párás területen könnyedén bejuthat a nedvesség a lapok belsejébe, így a rétegek elemelkednek egymástól, ami árt a felületnek. Mivel a lapok impregnáltak, így csak az oldalakon tud bejutni a csapadék, ezért azoknál elengedhetetlen a felületkezelés. Dekorációs céllal történő festésnél elegendő egy átlátszó, fedő lakkréteg, vagy amennyiben színesben tetszene, akkor olajbázisú színező festéket javaslunk.

Kültérre történő alkalmazás esetén az egyik legnépszerűbb és leghatékonyabb felületkezelési anyag az akril latex festék. Minden valószínűség szerint annak köszönheti a népszerűségét, hogy a festék beszivárog az OSB lap oldalán a repedésekbe, így kitöltve és elzárva azokat. Ezáltal megakadályozza a vizet ugyanebben, így az nem teheti tönkre idő előtt az OSB lapot, sem a belőle készült házat, kuckót, szaunát és egyéb kültéri építményeket.

Minden esetben nagyon fontos továbbá, hogy a megfelelő alapozást elvégezzük, hiszen ez adja meg a tökéletes alapot az egész felületkezeléshez. Érdemes a festés előtt lecsiszolni a felületet, sőt az első réteg festés után is ha finoman megcsiszoljuk, tartósabb lesz a végeredmény. Ezután következhet a felületkezelés, amit a legnagyobb gondossággal kell elvégezni, így biztosan időtálló és sokáig dekoratív anyagot kapunk. Amennyiben ezeket elmulasztjuk, előfordulhat, hogy a festék lepattog, a felület pedig tönkremegy.

Nagyon fontos, hogy minden esetben jól gondoljuk meg, hogy milyen OSB lapot választunk, mivel van kifejezetten kültéri, illetve beltéri. Ha jól választunk, tökéletes dolgokat alkothatunk meg belőle, míg, ha a nem megfelelővel akarunk dolgozni, akkor nem szabad csodálkozni, ha nem sikerül, vagy nem lesz tartós. Az egyetlen kivételnek mondható a beltéren való felületkezelés esetén, a fürdőszobában történő alkalmazás. Ebben az esetben nem elég a sima lakkbevonat, hanem szükséges, hogy akril latex festékkel kezeljük, mivel így a fürdőben lévő nedvesség nem jut be a lapokba. Egyébként az OSB beltéri használata nem igényel felületkezelést, hiszen önmagában is látványos és szemet gyönyörködtető felület. Ha mégis úgy döntenének, hogy valami színt vinnének az életbe egy kis színes festés által, mindenképp olvassák el az OSB lap beltéri festéséről szóló bejegyzésünket.

Ha pedig nem találják a tökéletes OSB lapot, keressenek bátran elérhetőségeinken, állunk rendelkezésükre!

Házhoszállítás
Budapest területén 200 000 Ft vásárlás alatt: 6000 Ft
Budapest területén 200 000 Ft felett INGYENES
Magyarország területén belül:
9 990 Ft