Blog

Az OSB lap ragasztása

2018.12.20 19:01

Korábbi blogbejegyzéseinkben már esett szó arról, hogy a rétegelt lemezt összeragasztják, amivel megkapják azt a nagy szilárdságú, jó minőségű OSB lapokat, amivel aztán dolgoznak az olyan szakmákban, mint: asztalosok, épületasztalosok...stb. Az OSB lap ragasztásával belesünk a faipari iskolákban tanult anyagokba, épp csak annyi könnyebbséggel, hogy érthetően fogalmazva, minden szakkifejezést megmagyarázva tesszük ezt.

OSBfutár blog

A ragaszóanyag

 

A ragasztóanyag az az anyag, amely összeköti az azonos vagy különböző anyagú alkatrészeket. A ragasztás minősége függ attól, hogy milyen a ragasztó tapadása a munkadarabhoz, amivel dolgozni szeretnénk. Ragasztáskor a ragasztó és a ragasztott tárgy (tárgyak) között molekuláris erőhatás jöhet létre, ez a ragasztókötés.

 

A ragasztóanyagokat lehet csoportosítani:

  • Természetes ragasztók csoportjára (növényi, állati, ásványi)
  • Szintetikus ragasztók csoportjára

 

Ragasztás a faiparban

 

A ragasztóanyag a két fafelület között létesít kötést anélkül, hogy az összeragasztott faanyag kémiai állapotában valami változást hozna létre. A folyékony állapotú ragasztóanyagok a fa repedéseibe, felületi üregeibe, sejtközeibe felszívódnak. Ennek a következménye, hogy a ragasztási felület sokszorosára növekszik. A ragasztás után, vagyis, mikor megszilárdul a ragasztóanyag, a felületeket csak mechanikai erőfeszítéssel lehet szétszedni.

 

A ragasztott kötés akkor roncsolódhat, ha a megengedettnél nagyobb fizikai igénybevételnek van kitéve, de pont ennek elkerülésére törekszünk az OSB lapok előállítása során. A faipari ragasztóknak meg kell felelniük néhány szabványnak, amik követelményei a következők:

 

  • Víz, penész, gombaálló legyen
  • Hosszú élettartamú legyen
  • Ne rongálj a megmunkáló szerszámok éleit
  • Általános technológiai üzemi felhasználás közben megfeleljen a minősége
  • A vízállóságot fokozatokra bontották és külön szabványban rögzítették
  • A ragasztó anyag szilárdsága legalább olyan legyen, mint a fa összetartó ereje

 

Az OSB lapok

 

Az OSB lapok, tulajdonképpen 90%-ban fának, 5%-ban ragasztónak tekinthetőek. A fák anyagát osztályozzák, majd háncsokat, mikrofurnérokat készítenek, melyeket kiszárítanak, majd ragasztóanyaggal vonnak be. Az OSB lapokat többnyire fenyőkből készítik, ennek azért van kiemelkedő szerepe mert a fenyő természetes gyantatartalmának köszönhetően nagy szilárdságú az ebből készített OSB. Az OSB vastagsága változatos, időjárás elleni védelmét a speciális ragasztóanyag és a paraffin bevonat befolyásolja. Az OSB lapok könnyen kezelhetőek, nagy szilárdságúak, így a rögzítésük sem okoz gondot. Rögzítés alatt értjük itt az OSB lap ragasztását.

 

OSB lap ragasztása

Termékeink között megtalálhatják az egyik legjobb minőségű faragasztó anyagot, a Gorilla Wood Glue-t, mely szinte minden fajta fához használható. Az OSB lapokból készült elemek összeerősítéséhez elengedhetetlenek a nagy ragasztószilárdságú anyagok. Korábban ez az enyv volt, napjainkban azonban már az olyan vízbázisú ragasztóanyagok vették át a főszerepet, mint a Gorilla Wood Glue. Különleges összetevőjének köszönhető, hogy vízálló, így kültéri és beltéri felhasználása is egyaránt javasolt az asztalosoknak és hobby barkácsolóknak egyaránt.

 

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett INGYENES
Magyarország területén belül:
9 990 Ft