Új jelszó kérése
 
Blog

Az OSB lapok vastagsága

2018.02.05 14:20

Az OSB lapok közkedveltsége és széles felhasználási köre a kedvező tulajdonságokon kívül annak is köszönhető, hogy az elvégzendő feladattól függően könnyedén találhatunk számunkra megfelelőt a különböző szabványvastagságok között. Mai bejegyzésünkben arról írunk, hogy az egyes felhasználási területekhez milyen vastagságú OSB lapot érdemes választani.

Az OSB lapok 6, 8, 10, 12, 15, 18, 22, 25, 30 és 40 milliméteres változatokban érhetők el a kereskedelmi forgalomban. A kiváló fizikai jellemzőkkel rendelkező faháncslapok könnyedén megmunkálhatók, festhetők és csiszolhatók. A legvékonyabb, csupán 6mm-es változatot általában zsaluzáshoz, csomagoláshoz és különböző fal -és mennyezetburkolatok kialakításához használják, mert a lapok jól hajlíthatók, de ugyanakkor van tartásuk is, kitűnő szilárdsági mutatókkal rendelkeznek. Tartósságuk és energiatakarékosságuk miatt előszeretettel választják ezt a típust könnyűszerkezetes vagy faházak építéséhez.

A 8 mm-es OSB faháncslapok jó szögtartó tulajdonságuknak köszönhetően alkalmasak szarufák alá, a szakemberek gyakran a tető alsó síkjába építik be ezeket. Jól funkcionálnak még egyutas raklapként is. A 10 mm-es változat az íves felületek zsaluzásához jó választás, hiszen a nagy táblákból rövid idő alatt készíthető többször felhasználható zsalu. Ezen kívül olyan strapabíró csomagolás elkészítésére is alkalmas, amellyel akár nagyobb rakományok szállítása is kivitelezhető. Amennyiben a szállítmány fokozott teherbíróképességet kíván meg, a 12 mm-es faháncslapok is kitűnően használhatók szállítóládák elkészítésére. Ezt a vastagságot emellett célszerű könnyűszerkezetes és faházak oldalához választani, de alkalmasak ideiglenes épületek tetőhéjazatának kialakításához és alapanyagként szolgának kiállító pavilonokhoz is.

A 15 mm-es vastagságú lapokat már bátran lehet használni külső és belső falelemként. Az ebből a vastagságból készült vízszintes válaszfalak és tartófalak olyan erősek, hogy képesek szél és földrengés esetén is megfelelő módon támasztani az épületet. A 18 milliméteres OSB lapokat leginkább állványpadló és tetőtárcsa készítéséhez, valamint monolit zsaluzatokhoz szokták választani. Tökéletesen alkalmasak különféle melegburkolatok alá vakpadlónak, hiszen teherbírásuk magas, kemények és teljesen sima felület rakható le belőlük. Padlók esetében válasszuk inkább a nút-féderes változatot. A 22 mm-es vastagságú lapokból szerelőcsíkokat és hevedereket készítenek, de jól alkalmazhatók tető alá zsindelyként vagy akár más tetőfedő anyag alá hagyományos zsaluzatként. Ezekből a vastag faháncslapokból gyakran építenek ideiglenes kerítéseket, fednek be nyílásokat, de előszeretettel használják például lépcsőépítéséhez valamint peronok és kifutók kialakításához is.

A 25 mm-es lapokat teherhordó szerkezetek megépítésére használják. Ez a vastagság már bitumenzsindely alatti hordozófelületként is helyt áll. Itt nagy ellenállóképességre és időtálló anyagra van szükség és erre a célra a faháncslapok kifejezetten jó választásnak bizonyulnak. Mivel a táblák nagyok, gyorsan lehet haladni a felrakással. Az is fontos, hogy a lapok ellenálljanak a szél és a hó nyomásának. Az OSB teherbíróképességének köszönhetően ez megvalósul valamint az is egyértelmű előny, hogy a faháncslapok már önmagukban is vízzáró burkolatot képeznek. A 30 mm-es leginkább OSB építőipari szerkezetekhez, szerkezeti és hordozó elemek megépítéséhez használatos, de alkalmas lépcső szerkezetek kialakítására, illetve belső és külső falakhoz. A legvastagabb, 40 mm-es OSB faháncslapot padozatokhoz és dobogókhoz is használják, de alkalmas alátét lehet a legtöbb padlótípus esetében.

Házhoszállítás
Budapest területén 200 000 Ft vásárlás alatt: 6000 Ft
Budapest területén 200 000 Ft felett INGYENES
Magyarország területén belül:
9 990 Ft