Új jelszó kérése
 
Blog

Fenyő és más fafajták szaunaépítéshez

2018.03.27 17:03

Míg Finnországban a szaunázásnak többezer éves hagyománya van és a szauna teljes mértékben a házak természetes tartozékának számít, idehaza még csak most kezd igazán kialakulni az otthon szaunázás kultúrája. Mai bejegyzésünkben a szaunaépítés rejtelmeiről írunk, melynek egyik kulcskérdése a megfelelő, minőségi faanyagok kiválasztása.

A szaunázás nem csupán élményt és felfrissülést jelent, de számtalan pozitív élettani hatással bír: szépít és gyógyít. Stresszoldó hatású, tisztítja és kényezteti a bőrt, edzi az ereket, valamint szerepet játszik a szervezet méregtelenítésben és a vírusok elűzésében is. Amennyiben úgy döntünk, hogy otthonunkba szaunát építünk, mindezt karnyújtásnyira hozhatjuk.

Milyen alapanyagokat érdemes választani a szauna építéshez?

A szauna alapanyagának kiválasztása során, azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy itt nagyon strapabíró fára van szükség. Kizárólag olyan anyag jöhet szóba, mely kifejezetten ellenálló a hőmérséklet és a páratartalom állandó és szélsőséges változásával szemben. Ilyenek például az északi – finn eredetű luc, és erdei fenyő anyagok. A szauna lambériák között a lucfenyő a legelterjedtebb, ez kedvező áron beszerezhető, gyantaszegény, lassú növésű, erős fa. A sok kedvező tulajdonság mellett azonban hátránya, hogy puha, világos fa szerkezete miatt hamar bebarnul, és így esztétikailag öregebbnek látszik. A luc fenyőn kívül a vörösfenyőt is előszeretettel használják szaunákhoz, mely szép rajzolatú, vöröses színű. A szép esztétikai megjelenésen kívül, hosszú élettartama és a környezeti hatásokkal szembeni kiváló ellenállóképessége is hozzájárul népszerűségéhez. Szintén jó választás lehet a trópusi abachi, mely finom felületű és nagyon jó hőszigetelő képességű, vagy a gyantamentes, kellemes illatú kanadai vörös cédrus, melynek megjelenése jellegzetes az erősen hullámos rajzolatú évgyűrűinek köszönhetően.

Hová érdemes a szaunát megépíteni?

A szauna helyének kiválasztásakor fontos szempont, hogy biztosítani tudjuk a szaunázás utáni felfrissülést, zuhanyzó, merülődézsa vagy medence formájában. A méret megtervezésekor természetesen célszerű átgondolni, hogy hány ember fogja használni egyszerre a szaunát. Ha azt szeretnénk, hogy szaunánk a feltöltődés optimális színteréül szolgáljon, akkor figyeljünk rá, hogy az ülő- vagy fekvő helyek kényelmesek legyenek, legyen elég tér kinyújtózni.

Hogyan oldjuk meg a szellőzést és az áramellátást?

A szauna vizes környezete miatt az alapanyagokon kívül az érintésvédelem is kulcsfontosságú. A szaunakabin áramellátása mindenképp egy Phi-relén keresztül történjen. Egy körülbelül 5 légköbméteres szaunát 220V-ról lehet működtetni, az ettől nagyobb kabinok üzemeltetéséhez már 380V-ra vagy egy fatüzelésű kályhára van szükség. A padlózat hidegburkolat szokott lenni, hiszen ez nagyban megkönnyíti a kabin tisztántartását. A szellőztetők kialakításáról sem szabad megfeledkezni, melyet legegyszerűbben 2 darab falba épített PVC csővel oldhatunk meg. Az egyik szellőzőt célszerű közvetlenül a kályha mögött, a talajtól körülbelül 15 cm-re kialakítani, a másikat pedig a szaunakabinon belül a kályhától legtávolabb eső részen. A kályha mögötti cső kabinon kívül eső részét fedjük le egy ráccsal, a másik nyílást pedig tegyük zárhatóvá egy szabályozható szellőző gomb használatával. Amíg a szauna felmelegszik a szellőzőt tartsuk zárva, a szaunázás megkezdésével pedig nyissuk résnyire.

Házhoszállítás
Budapest területén 200 000 Ft vásárlás alatt: 6000 Ft
Budapest területén 200 000 Ft felett INGYENES
Magyarország területén belül:
9 990 Ft