Új jelszó kérése
 
Blog

Járható födém szigetelése

2018.08.06 17:54

Járható födém szigetelése
Családi házak esetén gyakori probléma, hogy ha elérkezik a fűtésszezon, akkor a hő 20-30 százaléka távozhat el, amennyiben nincs szigetelve a födém. Hogy spórolhatja ezt meg? Utánajártunk Önnek!

A megoldást a legtöbb, mondhatni minden esetben a födém hőszigetelése jelenti. Azt mindenki tudja, hogy a meleg levegő felfelé száll. Ha ez a légtömeg talál egy kis helyet a szigeteletlen födémnél, akkor ott el is illan. Ez sajnos jelentheti a penész megjelenését is, mivel a ház szigetelt fala meleg, míg a nem szigetelt hideg, így ebből adódóan remek közeget biztosít a penésztelepek megindulásának is. Ha pedig gondoskodunk arról, hogy a födém hőszigetelt legyen, akkor egyszerre spórolhatunk, és tehetünk a házunk egészséges levegőjéért is.

Nem lakott padlástér vagy beépített tetőtér

Amennyiben egy nem lakott padlástérről beszélünk, akkor a fűtésköltség megtakarítás miatt célszerű a födém szigetelése mellett döntenünk, mivel nem kis összeges spórolhatunk meg rajta. Ebben az esetben nem cél, hogy a födém járható legyen, így a szigetelőanyag kérdése is egyszerűbb. A legnépszerűbb ilyen esetben a kőzetgyapot.

Ha járható födémre van szükségünk, az már nagyban árnyalja az egész folyamatot. Hiszen itt már nem csak a hőszigetelést kell biztosítani, hanem a padláson való közlekedést, járást is. Ebben az esetben kétféle variáció közül választhatunk. Az egyik a lépésálló, valamint a másik a nem lépésálló, vagy puha szigetelés. Kezdjük az utóbbival.

A nem lépésálló, vagyis puha szigetelőanyag választása esetén a járóréteget meg kell támasztani valahogy. Ennek a legegyszerűbb módja egy bordázat kialakítása, melyre rögzíthető a járóréteg, valamint ezt a hőszigetelés közé kell beépíteni. Célszerű impregnált fenyő pallókból kialakítani ezt, mivel ezáltal a fa tartósabb, és a szú sem tud bejutni, az impregnálásnak hála.

A lépésálló szigetelés esetében nem kell külön alátámasztani a járóréteget, de az azt vonja maga után, hogy a szigetelőanyagok sora behatárolt. Tehát ebben az esetben lépésálló hőszigetelő táblákat kell beépíteni, majd arra nagy méretű járóréteget rögzíteni. Erre jelentenek tökéletes megoldást az OSB lapok.

Rövid gyakorlati útmutató az elkészítéshez

Első lépésként kell rögzíteni egy pallóvázat a zárófödém szerkezetére. Ez fogja fogadni a későbbiekben a járófelületet. Amennyiben ezt lerögzítettük, akkor minden esetben a hőszigetelő anyag alá párazáró fóliát kell elhelyezni. Ez azért fontos, mert mint az elején említettük, gátolja a penészedést. Ezt egymáshoz kell ragasztani, lehetőleg úgy, hogy az illesztéseknél se jusson be a pára. Ezután kell elhelyezni a hőszigetelő anyagot a pallóvázszerkezet elemei közé, melyet előtte pontosan a kívánt méretre vágunk. Ez azért fontos, hogy a szigetelőanyag befeszüljön a vázszerkezet közé. Ezt követően egy geotextilt fektetünk le, mely felel a pára és a porvédelemért. Ezt nem kell rögzíteni, elég csak 10 centis átlapolásokkal letenni. Fontos tudni, hogy felmerülne a lehetősége annak, hogy a nedvesség juthat le a hőszigetelés felső rétegére, akkor célszerűbb egy vízzáró, de páraáteresztő fóliát egymáshoz rögzíteni, és azt lefektetni geotextília helyett. Ha mindez készen van, akkor következik a járófelület, ami nyugodtan lehet nagy táblás OSB lap.

Házhoszállítás
Budapest területén 200 000 Ft vásárlás alatt: 6000 Ft
Budapest területén 200 000 Ft felett INGYENES
Magyarország területén belül:
9 990 Ft