Új jelszó kérése
 
Blog

Kerti bútor készítés OSB-ből

2018.04.16 17:07

Végre itt a tavasz, a napsütés, virágba borul minden és hétvégenként újra ki lehet ülni a kertbe feltöltődni, olvasgatni vagy sütögetni egyet a szomszédokkal. A kert szabad teret enged a fantáziának barkácsolás és berendezés szempontjából is, kedvünk szerint úgy alakíthatjuk, hogy leginkább alkalmas legyen a szabadidő kellemes eltöltésére. Műanyag bútorok helyett választhatunk például OSB-t a kerti bútorok elkészítéséhez, ehhez adunk néhány tippet.

Több szempontból is hálás megoldás, ha OSB-t választunk a kerti bútorok kialakításához, hisz egyrészt rendkívül költséghatékony, másrészt az anyag vízállósága tökéletes, s megmunkálási szempontból is optimális, hiszen igen könnyen vágható, fúrható és csiszolható.

Stílusos sarok kanapé asztalkával raklapokból

Ha megmaradt pár tábla OSB a munkálatok, építkezések vagy rendezvények után, érdemes elgondolkodni azon, hogy egy kis kreativitással újra hasznosítsuk ezeket. Pár raklapból például nagyon hangulatos kis ülőalkalmatosságot lehet készíteni, viszonylag egyszerűen. Néhány raklapra, csavarra, szivacsra, festékre és pár görgőre lesz csupán szükség. Helyezzünk két sor raklapot egymásra és rögzítsük őket csavarokkal. Háttámlaként erősítsünk vastagabb OSB lapokat a kialakított alaphoz. Amire fontos odafigyelni, hogy kiálló csavarok, szögek, vasak semmiképpen se maradjanak az anyagban, ezt mindenképpen ellenőrizzük, és ha találunk benne, akkor távolítsuk el. Egy különálló raklap aljára rögzítsünk görgőket, ez egy kis gurítható dohányzóasztalként fog funkcionálni. Ha nem elég magas így az ülésekhez képest, akkor két raklapot is használhatunk hozzá, egymáshoz erősítve. Az így kapott kétszintes asztalka középső része egyben polcként is funkcionál, ahova oda készíthetjük a kedvenc könyvünket vagy újságunkat. Végül fessük le az egészet a kívánt színnel és tegyük rá az új sarokkanapénkra a színes szivacsokat vagy párnákat. Ez nem csak kényelmessé, hanem nagyon mutatóssá is teszi az egészet. Nyugodtan eresszük szabadjára fantáziánkat, lehet a bútorunk színes-vidám, tengerész stílusú, vagy minimalistán natúr. Válasszunk olyan stílust, amely legközelebb áll az egyéniségünkhöz, és amely leginkább elősegíti a relaxációt, a feltöltődést számunkra.

Virágtartó kerítés

Akár a teraszon jól mutat néhány virágtartó láda, akár akkor is kreatív megoldás, ha a kerten belül szeretnénk leválasztani egy teret hangulatos, természetes módon. Az OSB raklapok hátuljára erősítsünk geotextilt és egy réteg fóliát. A rétegek megerősítéséhez használjunk két lécet. Rétegezzünk így egymásra 4-5 raklapot, az egyes rétegeket folyamatosan töltsük fel földdel és közben már ültethetjük a virágokat, a növényeket. Ha kerítést szeretnénk kialakítani, akkor készítsünk egymás mellé több virágtartó oszlopot.

Raklap hintaágy

Ha van 2 erősebb, nagyobb fánk a kertben, akkor kialakíthatjuk a tökéletes színteret a nyári sziesztánkhoz. Készítsünk elő 3-4 darab OSB raklapot és három vastagabb, körülbelül 2 méter hosszú lécet. Csúsztassuk be ezeket a raklapok deszkái közé, majd rögzítsük őket. Végül fúrjunk néhány nagyobb lyukat, a köteleknek, amelyekkel a fára függesztjük a hintaágyat.

Természetesen a fent említett ötletek fenyőből vagy nyárfából is megvalósíthatók, amik szintén elérhetők kínálatunkban, de az OSB nagy előnye, hogy sokkal tartósabb és erősebb, mint más fa deszkák, a terhelésnek is ellenáll, valamint védettséget élvez a rovarokkal és a gombákkal szemben. Környezetvédelmi szempontból is ideális, hiszen a lapok előállítása környezetbarát módon és kedvező áron történik.

Házhoszállítás
Budapest területén 200 000 Ft vásárlás alatt: 6000 Ft
Budapest területén 200 000 Ft felett INGYENES
Magyarország területén belül:
9 990 Ft