Új jelszó kérése
 
Blog

Kreatív ötletek az OSB lap felhasználásához

2018.03.05 16:57

Azt eddig is tudtuk, hogy az OSB sokrétűen felhasználható építőanyag, hiszen kedvező tulajdonságainak köszönhetően előszeretettel alkalmazzák könnyűszerkezetes házakhoz, valamint falak, tetők és egyéb szerkezetek építéséhez. Az OSB terhelhetőségének köszönhetően az sem ritka, hogy padlót készítenek a lapokból. Léteznek viszont teljesen rendhagyó, formabontó és nagyon kreatív felhasználási módok is.

Az OSB lap különleges felülete könnyedén vágható, csiszolható és színezhető. A jó megmunkálhatóság szabad teret enged a kreatív egyedi megoldásoknak. Szálas szerkezete miatt a bútoripar sokáig csak váz- és keretszerkezetek készítésére használta, de az utóbbi időben a lakberendezés területén is felerősödött az önkifejezés igénye, s ez teret engedett minden olyan alapanyagnak, amelyből valami különlegeset lehet alkotni kedvező áron. Nem véletlen tehát, hogy egyre gyakrabban találkozhatunk OSB lapokkal kiállításokon vagy láthatjuk ezeket bútorok és berendezési tárgyak alapanyagaként.

2016 júniusában például az Interspan Faipari Kft. és a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Karának együttműködése kapcsán OSB bútorkiállítás nyílt, ahol a féléves hallgatói projektmunkák eredményeként elkészített bútorokat lehetett megtekinteni. Az OSB szép, természetes hatást kelt, s ha ez az alap kreativitással és mérnöki precizitással párosul, akkor az anyag funkciógazdag és időtálló megoldásokat tud kínálni otthonainkba. Ezen a kiállításon például mutattak be olyan éjjeliszekrényt, amely százszázalékig fából készült, még az általában fémből készülő fiókcsúszót is sikerült az egyik hallgatónak fából elkészíteni.

De az OSB más bútorok elkészítéséhez is nagyszerű választás lehet. Készíthetünk belőle például egyedi asztalt, polcrendszert az apró dísztárgyaknak, de akár egy fa alapú nagy óra is dizájnos lehet egy olyan ebédlőben vagy amerikai konyhában ahol a természetközeliség a cél, vagy a minimalista stílus egy alternatíváját szeretnénk megvalósítani. Egyedi hangulatot teremthetünk a hálószobában, ha a franciaágy mögé felteszünk egy ötletesen formára szabott OSB lapot és erre helyezzük a közös, szép emlékeket ábrázoló fotókat. De barkácsolhatunk akár egy heverőt is OSB-ből, készíthetünk nagy tárolási kapacitású „IKEA – stílusú” szekrényeket vagy használhatjuk a lapokat egy hangulatos burkolat kialakításához. Számtalan kreatív térelválasztó megoldás valósítható meg OSB lapokból, például leválaszthatjuk az emeletre vezető lépcső mögötti részt vagy kialakíthatunk egy kis egyedi kuckót a piciknek a gyermekszobában.

Ha eltekintünk a bútorkészítéstől, akkor is számtalan lehetőség vár ránk. Ha szállítanunk kell valamit, építhetünk például raklapot vagy ládát is OSB-ből. Ez több szempontból is jó döntés, hiszen kedvező áron tudunk kialakítani dekoratív és strapabíró csomagolást. A vékonyabb típusú OSB építési területeken is remek segítőtársunk lehet, ha palánkkal szeretnénk elkeríteni egy-egy területet. Továbbá az OSB ideális kiállítási pavilonok és ideiglenes épületek alapanyagaként, hiszen könnyen szerelhető és jól díszíthető.

Összességében elmondható, hogy az OSB egy olyan alapanyag, amely egyszerre természetes, környezetbarát és divatos. Remek tulajdonságainak köszönhetően egy csipet kreativitással és fantáziával könnyedén egyedivé tehetjük vele otthonunkat, praktikus megoldásokat kínál a kertben, de akár cégünk termékeit is védhetjük vele, a végeredmény pedig igazán tartós, egyedi és stílusos lesz.

Házhoszállítás
Budapest területén 200 000 Ft vásárlás alatt: 6000 Ft
Budapest területén 200 000 Ft felett INGYENES
Magyarország területén belül:
9 990 Ft