Kapcsolat

Tel: +36-70-22-22-300


E-mail: obuda@kaplarfatelep.hu
web: www.kaplarfatelep.hu
Nyitvatartás:
Hétfő: 7.30 - 16.00
Kedd: 7.30 - 16.00
Szerda:7.30 - 16.00
Csütörtök: 7.30 - 16.00
Péntek: 7.30 - 16.00
Szombat: 7.30 - 12.00
Vasárnap: Zárva

Facebook

Zsindely alá milyen vastag OSB kell?

2018.05.23.

A tető fedésére nyugodtan választhatunk zsindelyt, ha egyszerű és időtálló megoldást keresünk. Hogyan kell feltenni és milyen megoldást válasszunk alá fogadófelületnek? Ennek járunk utána mai cikkünkben.

Miért pont zsindely?

A zsindely alkalmazása nagyon praktikus, ha az általunk fedni kívánt tető teherbírása be van korlátozva, mivel ez az anyag rendkívül könnyű, jól lehet vele dolgozni, úgy hajlik ahogy mi azt szeretnénk és emellett nem engedi be a port és a vizet. Összetételét tekintve színes palaőrleményből van, oxidált bitumennel és üvegfátyollal valamint kőzúzalékkal. Azt mindenképp tudni kell a zsindelyről, hogy nem rendelkezik önálló tartással, így mindenképp kell alá valami strapabíró merevítés. Ilyen a deszkázat, az OSB lap, amiknek köszönhetően egy tartós tetőt kapunk amennyiben figyelünk a jó minőségű zsindely kiválasztására is. 

OSB lap

Manapság zsindelyezés alá főleg OSB lapot használnak, mivel nagyon hatékony, már ki van száradva és könnyű vele dolgozni. Szeretik, mivel felületkezelés után nem reagál a nedvességre, valamint nem engedi át az esőt, szelet, nagy hőkülönbséget. Éppen ezek, a szilárdsága és a költséghatékonysága miatt olyan népszerű az OSB lap és ezért változatosak a felhasználási területei is. Használják házépítésre, bútorok, polcok gyártására, valamint a zsindelyek alá a tetőre, mivel nem kell ragasztani, gyalulni, sem felületkezelést nem feltétlen igényel, és mindenképp egy sima felület, amire könnyen tapad a zsindely. Az OSB lapokat minden esetben nedvességtől elzárva tároljuk a felhasználásig. Amennyiben erre nem azonnal kerül sor és szükséges, takarjuk le a lap felületét, hogy megóvjuk a szennyeződéstől. 

Tető készítése

Első lépésben ellenőrizni kell, hogy az általunk vásárolt OSB lap egyenes, és egy síkban vannak, mert, ha nem, az már ront a kinézeten meg az illeszkedésen is. Ha esetleg az OSB lapok rögzítése és annak a lefedése közt eső érte a lapokat, akkor azt mindenképp ki kell szárítani, és csak utána szabad rátenni a zsindelyt, cserepet, vagy tetőfedő lapokat. Általában a zsindelytetők alá minimum 12 milliméteres OSB lap szükségeltetik, az kerül a szarufákra. Amennyiben egy olyan padlásteret fedünk be, ahol nincs fűtés, akkor mindenképp kell szellőzőnyílást kialakítani, valamint az OSB lapok között 3 milliméter tágulási hézagot kell hagyni, hogy szükség esetén az anyag tudjon tágulni. 

A szereléskor nagyon kell figyelni továbbá arra is, hogy ahol csatlakozik egymáshoz a két OSB lap, ott mindenképp alátámasztásnak kell lennie, tehát ha azt nézzük, OSB laponként 2 támasztás szükséges. Az OSB lapra a zsindelyt általában kapcsolással, illetve szögezéssel rögzítik. Ha felkerül a zsindely, akkor mindenképp 30 centiméterenként szegeljük, egy minimum 51 milliméteres szeggel. Ahol illesztjük, ott ellenben 15 centiméterenként kell szegelni, a lap szélétől a közepe irányába minimum 1 centiméter legyen a szegelési távolság.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a fentiek mind ajánlások, semmiképp nem helyettesítik a szakértői mérnöki munka meglétét, annak igénybevételét. Mivel minden tető elkészítése más, ezért annak megtervezését minden esetben bízzák szakemberekre.

vissza