Blog

A táblásítás folyamata

2019.01.28 09:15

Napjaink egyre kelendőbb félkész faipari áruja a táblásított termékek, éppen ezért mai blogbejegyzésünket a táblásítás folyamatának szenteljük. Milyen faanyaggal dolgoznak a táblásítás során? Mivel illesztik össze és hogyan a táblákat? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

 

Attól függően, mihez kezdenénk a félkész táblásított faanyaggal, elmondhatjuk, hogy jelentősen felgyorsítjuk a gyártási folyamatokat. Érdemes elhatárolni, hogy kültéri vagy beltéri használatra szeretnénk-e megvásárolni. Miért? Mert a kültéri táblásított faanyag ragasztóanyaga vízálló, így nedvesség hatására nem fognak szétnyílni a tábla faanyagai a ragasztás mentén. Először tehát nézzük át kicsit, hogy milyen ragasztási folyamatokkal érdemes dolgozni, ha táblásított faárut készítünk egy-egy üzemen.

 

A ragasztási technológiák

 

Az évtizedek, lassan-lassan évszázadok alatt nagyon sokat változott a ragasztók anyaga. A ragasztók anyagának változása életre hívta a ragasztási technológiák változását, fejlődését is. Mely ragasztási eljárások maradtak fenn napjainkban? A ragasztóanyag csak és kizárólag olyan anyag lehet, amely a szakintézetek által minősített és alkalmasnak ítéltetett.

 

A leggyakoribb csoportosítása a ragasztási eljárásoknak az adott hőmérsékleten történő ragasztási folyamat. Itt arról van szó, hogy egy-egy ragasztási eljárás során meghatározott hőközlés kell ahhoz, hogy a faanyag egymáshoz illeszkedjen. Így beszélhetünk:

 

 • Hideg ragasztásról,
 • Hőközlésen alapuló (meleg) ragasztásról,
 • Dielektromos melegítésen alapuló ragasztásról.

 

Ahhoz, hogy a faanyagok összeragasztása szakszerű és tartós legyen az adott hőmérsékleti eljárás során, bizonyos paramétereket figyelembe kell venni. Ezen paraméterek függenek a fajlagos ragasztóanyag-szükséglettől, a ragasztás körülményeitől (pl.: présnyomás értéke, kötési ideje a ragasztónak), és még számos olyan tényezőtől, amelyek számszerű adatot közölnek.

 

Hideg ragasztás esetében a ragasztás minősége nagyban függ a:

 

 • fa fajtájának anyagától (pl.:  a lazább szerkezetű – puhafák – faanyagok ragasztása hatékonyabb)
 • a fa nedvességének tartalmától,
 • a megmunkálandó faanyag felületének minőségétől,
 • hogy pontosan milyen típusú ragasztóanyagot használunk.

 

A dielektromos melegítésen alapuló ragasztás egyik módja, a nagyfrekvenciás ragasztás, amelynek során úgy keltünk hőt a faanyag belsejében, hogy egy-egy kondenzátor lemez közé csúsztatjuk a faanyagot, amit össze szeretnénk ragasztani a meleg hatására. De figyelem, nem minden ragasztó alkalmas a nagyfrekvenciás ragasztásra! Ezt a technikát a tovább-feldolgozásos és szerkezetgyártással foglalkozó faipari munkafolyamatok során szokták leggyakrabban alkalmazni:

 

 • tömbösítésnél,
 • táblásítás során, egy vagy többrétegű lap termékeket hoznak létre, és használnak fel
 • hossztoldásnál,
 • szélességi toldásnál, stb.

 

A táblásítás folyamata

 

A táblásítási eljárás a tömbösítés egy különleges eseteként kezelendő. A lényeg az, hogy a csökkenő méretű természetes faanyagokat a dimenziónövelő ragasztási technológiával ismét megnövelhetjük. A táblásítás során a késztermék szélessége meghaladja a vastagságát. Tehát lemezszerű termékekről beszélünk, amelyek egy vagy több rétegben kaphatóak a faipari anyagokat áruló szakboltokban.

 

A több rétegű táblásított faanyag minimális rétegszáma 3, vagyis mindig páratlan számú rétegekből fog állni a táblásított, több rétegű faanyagunk. A rétegek kialakítását és elhelyezését sok változatban készítik, illetve számos speciális kialakítású termék is ide sorolható (pl.: hajlított táblásított lemezek). A táblásítási folyamat során a már említett ragasztási eljárások bármelyike szóba jöhet. Attól függően alkalmazzuk őket, hogy milyen célra fogjuk felhasználni a félkész táblásított terméket.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett INGYENES
Magyarország területén belül:
9 990 Ft