Blog

A spaletta jelentése, avagy hogyan használjuk jól?

2018.11.30 18:57

Sokan keverik a spalettát a zsalugáterrel, attól függetlenül, hogy alapvetően számos különbséggel rendelkezik a két sötétítő. Tegyünk egy kis rendet ebben a dologban és ismerkedjünk meg jobban a spalettával.

Spaletta kontra zsalugáter

A zsalugáter alapvetően egy sötétítési célra szánt, fából készült eszköz, olyan, mint a redőny, csak nem felhúzva tudjuk tárolni, hanem ha nem szükséges a használata, akkor kinyitjuk és rásimul a ház falára. A zsalugáterek szöge a lamellákkal kedvünk szerint állítható, vagyis lehetőség van arra, hogy sok fényt és levegőt engedjünk be, míg arra is, hogy kizárjuk azokat. A fő különbség a zsalugáter és a spaletta között itt mutatkozik meg, mivel a zsalugátert hiába zárjuk be teljesen, attól még egy kis légmozgást engedélyez, tehát nem zár hermetikusan.
A spalettához hasonlóan pedig véd a külső behatásokkal szemben, vagyis hiába jön jég, hóvihar, de akár tűző napsütés is, az ablak védve van, ezáltal pedig a ház belső tere is. Mindkét verzió festhető, tehát könnyedén a ház kinézetéhez alakítható.

Mi a spaletta jelentése és funkciója?

A spaletta a védelmen túl, hűtő-fűtő funkciót is betölt, attól függően, hogy éppen mire van szükségünk. Télen a legteljesebb mértékben zárja ki a hideget a bezárása esetén, ezzel energiát és pénzt takaríthatunk meg, míg nyáron árnyékol és segít benn tartani a kezdeti hűvöst, így szintén gazdaságos.

A spaletta alapvetően egy rögzített, jó minőségű ablaktábla, ami annak hála, hogy a lamellák fixek, könnyedén szigetel, legyen szó hidegről vagy melegről. Ennek anyagilag is hasznát láthatjuk, hiszen nem szökik meg sem a meleg, sem pedig a hűvös, mikor nyáron lehűtjük a lakást, így nem kell annyi energiát használnunk. Emellett védelmi funkciót is betölt, hiszen megvédi otthonunkat a természeti hatásokkal szemben, legyen szó jégről, szélről, akármiről.

Ha mégis szeretnénk beengedni egy kis fényt, akkor azt minta kialakításával tehetjük meg. Mivel ez fix, ezen mindig beszűrődik a fény, ami jól mutathat a szobában, vagy télen az ablakra fagyott szív forma is igazán romantikus. A legjobb minőségű spalettához borovi fenyőt használnak. Már a hozzánk kerülése előtt is kapnak a spaletták egy alap bevonatot, de ezen felül érdemes felületkezelést végezni rajta, mielőtt felkerülnek a végleges helyükre. Ezt érdemes időnként megismételni, aminek következtében akár 20-30 évig is tarthat egy spaletta.
Bár nem újdonság, de nem tartozik a legfelkapottabb dolgok közé, így lehet újdonságként hat, de létezik belső spaletta is. Ennek a funkciója ugyanaz, mint a kintinek, de ez inkább hő és hangszigetel, mint védi az ablakot. Hátránya, hogy nagyon kényes a karcolásokra, ütődésre, ezért gyerekek mellett például nem praktikus.

Nagyon lényeges figyelembe venni, hogy az olcsó spaletta többnyire azért annyiba kerül, amennyibe, mert gyengébb minőségű fából készült, valamint a vasalatok is gyakran gyengébbek, kevésbé tartósak. Természetesen ugyanez igaz a felületkezelésre is, amit, ha más nem, otthon mindenképp érdemes elvégezni, ha ki szeretnénk küszöbölni a problémát. Tehát ha biztosara mennénk, mindenképp érdemes megnézni, hogy honnan vesszük a spalettát vagy a zsalugátert, hiszen nem két-három évre tervezünk vele, hanem vagy tízszer annyira.

Házhozszállítás
Budapest területén 250 000 Ft vásárlás alatt: 8 000 Ft
Budapest területén 250 000 Ft felett INGYENES
Magyarország területén belül:
9 990 Ft